Novice/IMG_1

S projektom ''Dobro za morje - dobro zame'' v osveščanje o trajnostnem ribištvu

Izola, 10. junija - Društvo Aurata, ki je nastalo kot glas ribičev je skupaj z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in Morsko biološko postajo Piran pripravilo projekt Dobro za morje - dobro zame, ki je namenjen osveščanju zlasti mlajše generacije o trajnostnem ribištvu. Napovedujejo več delavnic in okroglih miz, pripravili pa so tudi posebno publikacijo.

Operacijo osveščanja o trajnostnem ribištvu izvajajo v sklopu LAS Istre pod ukrepom Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost za obdobje 2014-2020. Projekt sofinancirajo iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo pod slovenskim kmetijskim ministrstvom.

Projekt v vrednosti dobrih 100.000 evrov bodo izvajali skupno eno leto do konca novembra.

Dolgoročni cilji projekta Dobro za morje - dobro zame so osveščati javnost o kakovosti rib in morskih sadežev lokalnega izvora, povečanje prepoznavnosti lokalnih ribičev in školjkarjev ter povečanje zavedanja o okoljski odgovornosti posameznika, je pojasnila vodja operacije Tanja Nastovski iz društva Aurata.

Omenjene cilje nameravajo doseči s predstavitvijo lokalnega ribištva in njegovih posebnosti ter pomena slovenskega morja za ribištvo, pa tudi kakovosti in vpliva morske hrane na zdravje ljudi, pritiskov na morsko okolje ter predstavitvijo oskrbne verige v ribištvu in zagotavljanja sledljivosti rib in morskih sadežev.

Oprijemljivi rezultati projekta so posebna spletna stran projekta, letak z desetimi ribjimi zapovedmi, kot so: kupuj lokalno, sezonsko in sveže, preberi deklaracijo, upoštevaj certifikate ter podpiraj mali priobalni ribolov.

V okviru projekta so že pripravili prvo delavnico za otroke, kateri bodo sledile še druge. Prav tako načrtujejo okroglo mizo o trajnostnem ribolovu, razstavo, srečanje predstavnikov ribičev in delavnice za širšo javnost v vseh štirih istrskih občinah. Prisotni bodo tudi na večjih dogodkih, kot sta praznik oljk, vina in rib ter ribiški praznik. Ob zaključku projekta bodo na piranski morski biološki postaji pripravili tudi okroglo mizo na temo biodiverzitete ter vpliva in boja proti podnebnim spremembam.