Novice/IMG_1

Ministrstvo na mednarodnem sejmu Agra

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo tudi letos pomembno vsebinsko obogatilo dogajanje na mednarodnem kmetijskem sejmu AGRA, ki bo potekal od 25. do 30. avgusta v Gornji Radgoni. 

Na tokratnem sejmu bo ministrstvo prvič pomembneje izpostavilo trajnostne vidike slovenskega ribiškega sektorja, predvsem pa akvakulturo oz. ribogojstvo. Opozorilo bo na prednosti proizvodov iz lokalnega ribištva in ribogojstva ter predstavilo pomembnejše lokalne ribolove vrste in vrste iz akvakulture. Na sejemskem prostoru si bo mogoče ogledati pripravo in okusiti ribje jedi iz proizvodov akvakulture. Otroci bodo skozi igro spoznavali lokalne morske in sladkovodne ribe, vsi udeleženci pa bodo lahko sodelovali v nagradni igri poznavanja rib. 

O stanju v akvakulturi, ki predstavlja pomemben vir proizvodnje in prihodkov slovenskega ribiškega sektorja, bodo govorili na okrogli mizi. Odgovorili bodo na vprašanja, s kakšnimi izzivi se soočajo ribogojci, kakšne so priložnosti in na kakšen način jim lahko pomaga država, vključno s finančnimi podporami pri investicijah.

Okrogla miza: ponedeljek, 27. avgust 2018 ob 11. uri, razstavni prostor MKGP - hala A

Akvakultura – Možnosti in priložnosti za razvoj

Sladkovodno ribogojstvo je tako po letni količini pridelave rib kot po številu zaposlenih pomemben vir prihodkov za slovenski ribiški sektor. Prav zato mu je treba nameniti posebno pozornost in ga med potrošniki ustrezno promovirati. Gojene vrste sladkovodnih rib so namreč poleg morskih ravno tako pomemben vir uravnotežene prehrane za človeka, hkrati pa predstavljajo velik kulinarični potencial, ki je v naših kuhinjah pogosto prezrt.

Kakšno je stanje slovenskega sladkovodnega ribogojstva? Kakšne priložnosti se odpirajo slovenskim ribogojcem z novimi prehranskimi navadami potrošnikov in omejevanjem prekomernega morskega ribolova? S kakšnimi izzivi se soočajo ribogojci in kakšne pogoje bi morali zagotoviti za optimalen razvoj ribogojstva v Sloveniji? Kaj lahko za premostitev problemov naredi država in kakšna finančna sredstva obstajajo za razvojne investicije? Kaj se lahko naučimo na primerih dobrih praks dodajanja vrednosti ribogojskim izdelkom? 

Več >>